22.05.24 11:08

Første fragtskib til Tasiilaq

Mere is på Østkysten end tidligere år

Isbaeltet Ved Tasilaaq 2024

Malik Arctica er tirsdag d. 21. maj afsejlet Århus med kurs mod Tasiilaq. Efter planen får Tasiilaq dermed årets første anløb af fragtskib d. 27. maj.

Royal Arctic Line har et tæt samarbejde med DMI’s istjeneste, der løbende holder skibene opdateret omkring issituationen forskellige steder i Grønland. Om Malik Arcticas kommende anløb af Tasiilaq udtaler Jens Jakobsen fra DMI’s istjeneste

”Der ligger i år et 65 km bredt bælte af storis ud for Tasiilaq. Det er mere end dobbelt så meget is som vi har set de senere år i samme periode. I 2020 var der åbent vand ind til Tasiilaq, og mellem 2021 og 2023 var der et isbælte på 20-40 km.

Jens Ole Nielsen, mangeårig og erfaren shipplanner hos Royal Arctic Line udtaler

”Samarbejdet med DMI’s istjeneste er en stor hjælp i forbindelse med planlægning af skibenes sejlads, særligt i vinterhalvåret og nu her til foråret. Det er nu at islægbyerne begynder at forvente anløb af årets første fragtskib, og fordi isforholdende ændrer sig fra år til år er det et vigtigt samarbejde, der sikrer at vi kan planlægges efter sikker sejlads for skib og besætning.

Royal Arctic Line vil følge udviklingen i isforholdene tæt i den kommende periode, hvilket både gælder for Østgrønland og i Nordgrønland, hvor Siuana Arctica lige nu forventer at kunne anløbe Upernavik d. 23. maj. Her ser isforholdene noget bedre ud, og skibet Siuana Arctica forventer at kunne anløbe efter planen.